maanantai 15. huhtikuuta 2013

Tappavaa työtä?

Miksi tehdä työtä ilman palkkaa? Hyväntekeväisyyttä voi harjoittaa muuallakin.

Ihmiset tekevät ylitöitä ilman palkkaa useimmiten siksi, että he pelkäävät uransa puolesta. Tavallisesti “oikeutuksena” on työpaikan yleinen käytäntö: töitä tehdään vähintäänkin kahdeksasta kuuteen, ja ylimääräiset tunnit ilmaiseksi. Pelkona on, että kieltäytyminen tarkoittaa uran jämähtämistä paikalleen ja esimiehen ja työkaverien kunnioituksen menettämistä... tai sitten jotain harmia työnantajalle mistä puolestaan seuraisi työpaikan menetys.

Liiallisten ja palkattomien, siis laittomien, ylitöiden teettämisellä on kuitenkin muunkinlaisia riskejä. Ihminen tarvitsee aikaa perheelleen, harrastuksilleen ja ystävilleen sekä yksinkertaisesti rentoutumiseen. Jos ylitöitä tehdään, niiden tulee olla työehtosopimuksen mukaisia ja niistä tulee maksaa kunnon korvaus. Näin varmistetaan reilu peli, jossa kenenkään terveys tai yksityiselämä ei kärsi ansiotyön vuoksi. Liiallisen työnteon riskit terveydelle ovat todellisia ja pelottavia esimerkkejä löytyy.

Miten varmistaa, ettei itse joudu puun ja kuoren väliin työpaikan “käytäntöjen” takia? Ratkaisun avain on työntekijöiden, ei työnantajien, kädessä. Kysymys on valinnasta. On mahdollista ottaa selville, mitkä yritykset julkisesti sitoutuvat lakisääteisiin työaikoihin. Mitä useampi työnhakija suosii työnhaussa tällaisia yrityksiä, sitä useampi yritys joutuu tarkistamaan käytäntöjään. Toinen keino on saada kaikki työntekijät ongelmallisessa yrityksessä mukaan hakemaan muutosta. Jos jokainen kieltäytyy ylimääräisestä työstä, on päättäjillä kovat paikat. Tosiasia on kuitenkin se, että levännyt ja pirteä ihminen saa aikaan enemmän kuin väsynyt ja stressaantunut.


Photo courtesy of Mikko Nieminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti