sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Kilpailutat hintasi

Muistan aina elokuvan, jota katsoin nuorena ihailun ja ällistyksen vallassa. Kysessä on 90-luvun popcorniviihde elokuva Clueless, jota tähditti Alicia Silverstone Cherin roolissaan. Se, mikä niin suunnattomasti ihastutti minua oli Cherin halu neuvotella arvosanat ylöspäin. Hän ei tyytynyt mielestään huonoon arvosanaan, vaan alkoi toimenpiteitsiin asian korjaamiseksi. Se, millaisia toimenpiteitä Cher käytti ei ole tässä arvostelun kohteena, vaan idea yleensä.

Meidät manipuloidaan tasapäisiksi jo koulun penkillä.  En väitä, että Suomen tulisi olla pullollaan elitistisä kouluja, joiden oppilaat pörhistelisivät höyheniään ”tavisten” edessä, mutta miksi joukosta erottuminen katsotaan niin kamalaksi asiaksi? Tulevaisuuden haaveissani Suomen koulujärjestelmä suorastaan syleilee eripäistämistä ja tasapäistäminen on historiaa. Eripäristäminen tarkoittaa sitä, että kunkin omat taidot pääsevät kunniaan. Amisten ja ylppäreiden erottelu on historiaa, jokainen voi olla peruskoulun penkiltä asti magnifique ja arvostettu.

Ja juuri tähän perustuu ajamani ”tiedosta hintasi” -periaate. Tee sitä, missä olet hyvä ja unohda kaikki p-puheet siitä, että jokaisen pitäisi valita pitkä matikka ja A-ruotsi. Kun kerran teet sitä, missä olet hyvä ja mitä rakastat, tulet siinä koko ajan paremmaksi. Lopulta tulet niin hyväksi, että olet korvaamaton. Ja sinulla on täysi oikeus kilpailuttaa hintasi ja määritellä itse arvosi, sillä olethan systemaattisesti ja omilla valinnoillasi kehittänyt osaamisesi juuri siihen pisteeseen, missä se on nyt.

Photo courtesy of Mikko Nieminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti