keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Tekemällä taitavaksi

Miksi ihmiset aina uudelleenkouluttautuvat? Kun saadaan kahdeksan vuoden aikana hiellä ja tuskalla (tai lorvailulla ja luimistelulla) maisterinpaperit leivotuksi, jatketaan suoraan uuteen koulutusohjelmaan. Ei tule valmista, ei. Työelämän happi ja vesi on tänä päivänä uudelleenkouluttautuminen, uudelleenorientoituminen ja uudelleensijoittuminen. Vanha kansanviisaus sanoo, että sen minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Jos sinulla on taito jonka nuorena opit, miksi ihmeessä uudelleenkouluttautuisit? Sinulla voi olla useiden kymmenien vuosien kokemus erikoisalasta, jossa olet maailman huippua. Sinun erityisosaamisesi on se, mitä huomaamattasikin aina teet ja mitä olet joka paikassa puuhaamassa kenenkään sitä sinulta pyytämättä tai vaatimatta. Onko SE se sinun unelma-ammatisi!?


Photo courtesy of Mikko Nieminen
Ihminen tekee luontaisesti sitä, mistä tykkää. Jaksan vuosi toisensa jälkeen ihmetellä ihmisiä, joilla on mystisiä monimutkaisia taitoja, jotka eivät millään tapaa näytä liittyvän heidän ammatilliseen koulutukseensa. Eräs tuttuni loihtii kuin tyhjästä mitä ihmeellisimpiä leivonnaisia tuulihatuista hyytelökakkuihin. Arvatkaa mitä? Hän on leiponut lapsesta asti, ihan vain huvikseen. Myöhemmin hän tuskaili eri koulutusvaihtoehtojen kanssa. Tiedän takuuvarmasti, että jos hän olisi päättänyt avata kermakakkuleipomon, se olisi ollut ennennäkemätön menestys.

Mutta tulisiko lapsuuden intohimon tai harrastuksen toimia ammatinvalinnan kriteerinä? Ihmiset voi jakaa kahteen kastiin: niihin, jotka uskovat, että harrastukset ovat hauskanpitoa varten ja niihin, jotka uskovat työn toimivan intohimon toteutuspaikkana. Suomessa meillä on rasitteenamme kivenkova työetiikka, joka on sinänsä positiivinen kansanperintö, mutta joka usein sokaisee meidät työhön liittyvältä ilolta. “Se tuo leivän pöytään, ei sen ole tarkoituskaan olla kivaa”, sanotaan. Ehkäpä näin. Mutta jos olet todella hyvä jossain, on mahdollista, että päivittäiset kahdeksan tuntia kiitävät ohi nopeammin. On mahdollista, että muutkin näkevät poikkeukselliset taitosi ja et tule kärsimään puutetta ja pulaa. Oman alansa erityisosaajalle kun on aina kysyntää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti